Sluta instruera. Börja coacha på riktigt.
- Linda Wilin
- 4 mars 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 2 apr.
"Chefer gör inte alls det som de ska (det som ger effekt och det som medarbetare vill ha), inte det som de vill göra, och heller inte det som de tror att de gör"
Spännande och tankeväckande citat från SvD Näringsliv, eller hur? Simon Elvnäs 10 år gamla studier fick mycket uppmärksamhet i media och är fortfarande högst relevant. Simon som är forskare vid Kungliga tekniska högskolan filmade hundratals ledare och kartlade deras beteenden. Slutsatsen blev att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör.
Det som medarbetarna säger sig vilja ha mest av - ett coachande förhållningssätt (uppmärksamhet, uppföljning och utvärdering), säger även cheferna att de vill och forskningen stödjer det.
Men filmerna visade något helt annat. Endast 0-2% av chefernas tid gavs till återkoppling/coaching. Det vi istället lägger en stor del av vår tid på är att instruera. "Gör så här!".
Hur gör du?
Stanna upp och reflektera. Vad händer hos den person som kommer till dig och har en utmaning, oavsett om det är din medarbetare, unge eller vän och du säger "gör så här!"?
Du berövar möjligheten för personen att tänka själv. Du berövar hennes egen förmåga att lösa problem och du berövar henne möjligheten att bli motiverad, engagera sig i saken och känna stolthet över vad hon åstadkommer.
Förmodligen sker detta om och om igen. Passivitet och minskad lust kommer på köpet.
Eventuellt irritation.
Det här är verkligen inte lätt. Vi har så goda intentioner, vi vill hjälpa. Vi är fixare. Vi vill vara effektiva. Snabba lösningar. Avklarat. Check på den. Nästa. Jag som är utbildad coach måste jobba hårt och aktivt med att slå på min coachinghjärna. Att försätta mig i ett "coaching modus". Annars slår fixaren till, blixtsnabbt. Automatiskt finns han där om jag inte stoppar honom. Han är en stark del av mig. (Vem är jag om jag inte kan fixa?)
Vi behöver naturligtvis ge råd och instruera ibland. Men ofta hamnar vi i rollen att lösa problem som vi egentligen inte bör och ska ta ansvar för.
Tips:
Du behöver inte vara utbildad coach för att klara av att coacha - läs in dig på enkla coachingmodeller som NÖHRA.
Memorera dina 5 viktigaste frågor. Vilka frågor kan du ställa som gör att personen finner sina egna svar? Ha dem alltid tillgängliga i rockärmen.
Bara bestäm dig innan du går in i samtalet - nu är jag coach. Håll i!
Är det ändå svårt för personen att finna egna svar? Då kan du dela dina erfarenheter och berätta om de associationer du får som inspiration och tankeväckare.
Gör allt du kan för att undvika "gör så här".
Jag kommer att gå in djupare på det coachande förhållningssättet med mer tips och råd i framtida nyhetsmejl. Lycka till med att coacha så länge.
Önskar dig en riktigt skön fredag och en härlig helg! 💛
Linda
Comments