top of page

Den svåra konsten att säga nej - och varför det ibland är ditt bästa beslut

  • Skribentens bild: Linda Wilin
    Linda Wilin
  • 20 sep. 2024
  • 4 min läsning

Uppdaterat: 2 apr.


Har du nånsin, innan du blev chef, föreslagit en riktigt bra idé till din chef bara för att få ett resolut nej innan du knappt ens hunnit prata färdigt? Det har jag. Då vet du också hur demotiverande och frustrerande det kan vara.



Kvinna som symboliserar ett tryggt och modigt ledarskap – att våga sätta gränser och säga nej när det behövs.

Kanske ligger den erfarenheten så färskt i minnet att det gör det svårt för dig att säga nej i din nuvarande roll som chef?


Som ledare vill vi ofta vara lösningsorienterade och öppna för möjligheter. Det finns en förväntan på oss att säga ja till nya initiativ och att alltid vara tillgängliga för nya idéer och projekt. Det kan kännas som att säga ja är ett tecken på handlingskraft, positivt ledarskap och framåtanda.


Men vad händer när ja blir normen och nej känns som ett nederlag eller, ännu värre, som ett personligt svek?


Ett nej kan faktiskt vara det bästa beslutet för både dig och dina medarbetare.

När JA blir ett problem


Det är lätt att tänka att ja är vägen framåt. Att varje ny möjlighet är värd att utforska. Men för varje ja du säger, måste något annat flyttas åt sidan. Varje gång du lägger till något nytt på din och ditt teams to-do-lista, riskerar ni att förlora fokus på det som verkligen betyder något. Har du reflekterat över vad dessa ja kostar er i tid, fokus och energi?


Tänk på ett projekt som du accepterade – hur påverkade det de andra initiativen ni redan hade igång? Kanske tappade ni riktning eller fick kämpa med att hålla uppe tempot på de viktigaste uppgifterna. Eller ännu värre, du kanske märkte att teamet började bli trötta och överbelastade, men ingen sa något. Eller så protesterade de högljutt över den nya situationen.


Här är en tanke som kan verka motsägelsefull: Ibland är ett nej precis vad teamet behöver för att kunna leverera på sitt bästa.


NEJ som ett strategiskt val


Att säga nej är inte att avvisa någon eller något för gott. Det är att fatta ett strategiskt beslut för att skydda det viktigaste. Ett nej är inte ett misslyckande.


Det är en markör för att du har en tydlig prioritering och en vision för vad som är viktigast för organisationens framgång. Dessutom, ett nej idag kan leda till ett bättre ja längre fram, när förutsättningarna är annorlunda.


NEJ som ett modigt beslut


Att säga nej kräver mod. Det är lätt att säga ja för att hålla folk nöjda och undvika konflikt.


Tänk på det så här (och jag upprepar): varje gång du säger nej till ett förslag som känns lockande men inte helt rätt just nu, ger du både dig själv och ditt team utrymme att lyckas med det ni redan har påbörjat. Och det är där de största framgångarna ligger.


Så säger du NEJ på ett sätt som stärker ditt ledarskap


Det handlar inte bara om att stoppa något. Det handlar om att göra det på rätt sätt, med respekt och tydlighet. Här är några goda råd som hjälper dig och skapar förståelse och förtroende hos dina medarbetare:

  • Lyssna nyfiket på hela idéen: Även om du känner inom dig var detta barkar hän och att det inte är möjligt, lyssna nyfiket färdigt.

  • Säg nej och förklara tydligt varför: Om du är transparent med dina skäl bakom beslutet skapar det förståelse. Visa att det inte handlar om att döda en idé, utan att värna om andra prioriteringar som är viktigare just nu.

  • Föreslå alternativ: Om möjligt, presentera ett alternativ eller en annan väg framåt. Ett nej till ett nytt projekt kan följas av en diskussion om hur teamet kan förbättra befintliga initiativ, eller kanske en möjlighet att återkomma till förslaget senare.

  • Visa att du förstår: Bekräfta personens idé och behov, även om du säger nej. Att visa empati och förståelse för varför frågan togs upp bygger förtroende och visar att du verkligen lyssnar, även om du inte kan säga ja.

  • Tänk långsiktigt: Förklara att ett nej idag inte betyder ett nej för alltid. Om ett projekt känns rätt längre fram, när resurser och tid tillåter, kan det vara värt att omvärdera beslutet.


Reflektera gärna:


  • Tänk tillbaka på dina senaste ja och nej – har du sagt ja till något du egentligen borde ha sagt nej till?

  • Vilka pågående projekt skulle tjäna på ett tydligt nej för att frigöra tid och energi till det som verkligen är prioriterat?

  • Hur kan du börja säga nej på ett sätt som stärker ditt ledarskap och dina medarbetares fokus?

.


20 grader i Stockholm idag. Det är makalöst hur den här sommaren vägrar ge med sig. Jag ska plocka de sista äpplena. Normalt gör vi must på dem, ungefär 70-80 liter på två träd. Jag orkade inte det i år så vi ställde stora korgar på gatan med papperspåsar för grannarna att ta med sig. 20-talet familjer vittnade om smaskig hemlagad äppelmos och annat. Idag kan jag nog ställa ut en korg till. Klättra allra överst i träden. Det känns fint att kunna bistå med lite gott till den här världen.


Önskar dig en riktigt skön helg! 💛

Linda

Comments


bottom of page