top of page

Kommunicera VARFÖR - alltid

  • Skribentens bild: Linda Wilin
    Linda Wilin
  • 4 mars 2024
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 2 apr.


Det låter så självklart att berätta och förklara för våra medarbetare varför vi fattar beslut, varför vi ska genomföra olika aktiviteter eller uppgifter, varför vi ska förändra rutiner, varför vi ska göra så och inte så.

 


Ledare i samtal med team om syftet bakom förändring.

Faktum är att vi ofta tror att vi har gett en bra förklaring. Men när man kikar på det som faktiskt har blivit sagts visar det sig att vi ofta istället har varit riktigt bra på att berätta om vad, hur och när. Vi missar att vara tydliga med det allra viktigaste - varför.

 

Vi spar oss enormt mycket tid, missförstånd, frågor, rykten och förvirring om vi är tydliga med varför. Så min uppmuntran till dig - så fort det finns ett varför bakom det du berättar om så behöver du säga det. Och var steget före - berätta varför innan dina medarbetare hinner fråga efter det.

 

Att berätta varför har många positiva effekter

 

Motivationen ökar: Genom att förklara "varför" en uppgift eller ett mål är viktigt, skapar du en känsla av syfte och mening hos dina medarbetare. Människor arbetar med större engagemang när de förstår det större sammanhanget och syftet med sina insatser.

 

Förståelse och acceptans ökar: När dina medarbetare förstår "varför" beslut tas, är de mer benägna att acceptera och stödja dem, även om besluten innebär utmaningar. Det är särskilt viktigt i förändringskommunikation, där motstånd ofta beror på brist på förståelse för varför förändringen är nödvändig.

 

Förbättrad problemlösning: Genom att förstå "varför", utrustar du dina medarbetare med kunskapen att fatta egna beslut och lösa problem på ett sätt som är i linje med organisationens mål och värderingar. Det gynnar både medarbetarens självständighet och effektiviteten i organisationen.

 

Bygger förtroende och transparens: Om du öppet delar med dig av "varför" bakom beslut och strategier visar det på transparens och bygger förtroende för dig. Medarbetare som känner att de är välinformerade och delaktiga är mer benägna att lita på sina ledare och på organisationen.

 

Stärker organisationskulturen: När "varför" är en del av det dagliga språket på arbetsplatsen, stärks en kultur av öppenhet, delaktighet och samarbete. Det uppmuntrar medarbetare att inte bara utföra sina uppgifter utan att också aktivt bidra till organisationens vision och mål.

 

Förmågan till anpassning och flexibilitet ökar: I en snabbt föränderlig värld är det viktigt att medarbetare är flexibla. Genom att förstå "varför", kan de lättare navigera i förändringar och anpassa sitt arbete efter nya förhållanden eller mål.

 

Sen kan man också berätta "varför" på bra och mindre bra sätt. Jag återkommer om det i ett nyhetsmejl längre fram.

 

Så - start with why! Ha en riktigt skön helg. 💛

/Linda

Comments


bottom of page